Η διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων είναι σοβαρή υπόθεση που δεν χωράει εκπτώσεις. 524 κιλά σκουπίδια το χρόνο παράγει ο καθένας μας εδώ στην Ελλάδα, με το 60% να καταλήγει στις χωματερές. Σίγουρα μπορούμε και καλύτερα. Το κυριότερο είναι να μειώσουμε τον όγκο τους, περιορίζοντας τις σπατάλες και κάνοντας ανακύκλωση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σκουπίδια θα έχουμε. Ας δούμε μερικά μυστικά που θα αποτρέψουν τις δυσάρεστες και δύσοσμες εκπλήξεις.
Χρειαζόμαστε δύο βασικούς κάδους στο σπίτι για τα οργανικά: έναν μικρότερο στην κουζίνα (πχ κάτω από τον νεροχύτη) για τα υπολείμματα τροφών που πετάμε καθημερινά, και έναν μεγαλύτερο, κατά προτίμηση σε εξωτερικό χώρο, όπως στο μπαλκόνι της κουζίνας ή την αυλή, όπου ρίχνουμε στο τέλος της ημέρας τα προηγούμενα, μαζί με υλικά που δεν ανακυκλώνονται (πχ από το καλαθάκι της τουαλέτας).
Tip: Στρώνουμε στον πάτο του κάδου μία εφημερίδα και χρησιμοποιούμε διπλή σακούλα. Πετάμε καθημερινά την εσωτερική και όποτε λερωθεί την εξωτερική. Για να μειώσουμε το πλαστικό, ας προσπαθήσουμε να χρησιμοποιούμε τις σακούλες που ήδη έχουμε μαζέψει από τα ψώνια.
Ο μικρότερος κάδος καλό είναι να αδειάζει καθημερινά, ενώ ο μεγαλύτερος λίγο παραπάνω πχ 2-3 φορές την εβδομάδα. Σαπουνίζουμε τακτικά τους δύο κάδους και τους απολυμαίνουμε με Χλωρίνη® Klinex ή με Χλωρίνη® Klinex Spray. Εάν ο μικρός κάδος βρίσκεται κάτω από τον νεροχύτη, φροντίζουμε να καθαρίζουμε και μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας, χρησιμοποιώντας το Klinex Hygiene Spray ή - ακόμα πιο εύκολα – το απολυμαντικό Klinex Σπρέυ Hygiene Wild Flower που απολυμαίνει και καταπολεμά τις οσμές.
Φυσικά δεν ξεχνάμε το καλαθάκι της τουαλέτας, αλλάζουμε σακούλα πολύ τακτικά και το απολυμαίνουμε με το Klinex Σπρέυ Hygiene Wild Flower για υγιεινή και έξτρα άρωμα φρεσκάδας στο μπάνιο.
Tip: Μπορούμε να ρίξουμε στον πάτο του μεγάλου κάδου λίγη άμμο της γάτας ή μαγειρική σόδα. Θα απορροφήσουν τυχόν διαρροές και δυσάρεστες οσμές.
Εάν έχουμε μεγάλο κήπο, μια οικολογική λύση για τα φυτικά υπολείμματα είναι και η κομποστοποίηση, η φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, το κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό, πολύτιμο λίπασμα για τα φυτά μας. Μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο ειδικούς κάδους κομποστοποίησης ή ακόμα και να φτιάξουμε τον δικό μας με τις οδηγίες ενός ενημερωμένου κηπουρού.
Τα ανακυκλώσιμα είναι ξεχωριστή περίπτωση. Τα ξεπλένουμε και τα διαχωρίζουμε ανάλογα με την περιοχή στην οποία μένουμε. Οι μπλε κάδοι προορίζονται για όλα τα υλικά συσκευασίας, ενώ πολλοί Δήμοι έχουν ξεχωριστούς κάδους για το γυαλί ή και το χαρτί. Ανακυκλώνουμε χωριστά τις παλιές μπαταρίες και τους λαμπτήρες.
Tip: Δεν πετάμε ποτέ σπασμένα γυαλιά χύμα στη σακούλα των σκουπιδιών. Κινδυνεύουμε και εμείς να κοπούμε όταν τη σηκώσουμε αλλά και οι υπάλληλοι του Δήμου που θα αδειάσουν τον σκουπιδοτενεκέ. Τα τυλίγουμε προσεκτικά σε χοντρή εφημερίδα ή χαρτόνι ή άχρηστο δοχείο τροφίμων από ντελίβερι.
Δεν πετάμε ποτέ τα χρησιμοποιημένα λάδια ή σάλτσες στον νεροχύτη, γιατί αφενός θα φράξουν την αποχέτευση και αφετέρου είναι αντι-οικολογικό. Εάν η ποσότητα είναι λίγη, την σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Εάν είναι περισσότερη, την αδειάζουμε σε ένα άχρηστο μικρό δοχείο (πχ γυάλινο βαζάκι ή κεσεδάκι με καπάκι) και το ρίχνουμε στους ειδικούς κάδους συγκέντρωσης χρησιμοποιημένων λαδιών που θα βρούμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Σε κάθε περίπτωση, καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε συστηματικά τον νεροχύτη με Χλωρίνη® Klinex Spray χωρίς να παραλείψουμε τα σημεία γύρω και πίσω από τη βρύση. Για τους επίμονους λιπαρούς λεκέδες θα χρησιμοποιήσουμε το Klinex Hygiene Spray Κουζίνα που διαλύει τα λίπη και τις βρoμιές και απολυμαίνει χωρίς χλώριο. Καλό είναι διαβάζουμε πάντοτε την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με τις επιφάνειες και τον τρόπο χρήσης για κάθε προϊόν και σε περίπτωση αμφιβολίας, μπορείτε να δοκιμάσετε πρώτα σε μικρή μη ορατή επιφάνεια.